ßßß
Składniki:polędwiczka wieprzowakurki – około 0,5 kgcebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka musztardy francuskiej3 łyżki jogurtu naturalnego3-5 łyżeczek mąkiprzyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, listek laurowy, ziele angielskieolej do smażeniaPolędwiczkę pokroiłem na cienkie plasterki, dodałem przyprawy (sól, pieprz i majeranek), łyżeczkę musztardy i posiekany czosnek. Najlepiej przyprawić ją dzień wcześniej, żeby przeszła smakiem i odstawić na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne – w przypadku polędwiczki godzina powinna wystarczyć. Pokrojone i umyte kurki wrzuciłem na patelnię z odrobiną oleju. Jak odparowała z nich cała woda dodałem pokrojoną cebulę, przyprawiłem solą i pieprzem. Gdy już się przysmażyły przełożyłem je do rondelka, zalałem zimną wodą, dodałem listek, ziele angielskie i zagotowałem. W tym czasie podsmażyłem polędwicę i dodałem ją do sosu. Nie należy jej zbyt długo gotować, bo zrobi się sucha. Po około 10 minutach dodałem do sosu jogurt wymieszany z mąką. Ilość mąki zależy od ilości wody i konsystencji sosu jaką chcemy uzyskać (ja robię przeważnie dość rzadkie sosy). Doprawiłem sos do smaku. Polędwiczki podałem z ziemniakami i mizerią – musiałem zużyć resztę jogurtu:)