ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 600 gramówcukier 425 gramówcukier waniliowy 2 sztuksól 1 szczyptaproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmigdały - mielone 50 gramówżółtka 1 sztukjajka 6 sztukmargaryna 300 gramówCynamon 0,25 łyżek deserowychśmietana 450 gramówbudyń waniliowy 1 sztukśliwki 2 kilogramówWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z 300g cukru, 1 cukrem waniliowym, solą, proszkiem, migdałami i cynamonem, dodać żółtko i pokrojona margarynę i szybko zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w 175 stopniach, ostudzić.Gęstą śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, budyniem oraz 125g cukru na gładka masę. Śliwki oczyścić i usunąć pestki. Owoce poukładać gęsto na cieście i polać przygotowaną masą śmietanowo-budyniową. Posypać kruszonka z pozostałego ciasta (można je zetrzeć na grubej tarce). Placek piec jeszcze 45 minut w 175 stopniach. Wystudzić w piekarniku. Przed podaniem pokroić na równe kwadraty. Można podawać z bitą śmietaną oprószoną cynamonem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: