ßßß Cookit - przepis na Ryż z mięsnymi kulkami

Ryż z mięsnymi kulkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 300 gramów
groszek zielony mrożony 250 gramów
cebula 2 sztuk
sok pomidorowy 300 mililitrów
bulion drobiowy 300 mililitrów
masło 1 łyżek stołowych
mięso mielone mieszane 500 gramów
cebula 1 sztuk
kajzerka 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Kulki mięsne: w wodzie namoczyć kajzerkę i odcisnąć. Oczyszczona cebule posiekać. Wymieszać mięso z kajzerką, cebulą oraz posiekana natka pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i usmażyć je ze wszystkich stron w dużej ilości oleju rozgrzanego na patelni. Osączyć na papierze kuchennym.
Zalać ryż bulionem oraz sokiem pomidorowym, oprószyć sola i gotować na małym ogniu 20 minut.
Oczyszczone 2 cebule pokroić w plasterki i przysmażyć na maśle. Wsypać groszek, podlać kilkoma łyżkami wody i chwile poddusić. Wymieszać z ryżem i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Podawać z kulkami mięsnymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11234/Ryz-z-miesnymi-kulkami