Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina 35 dekagramów
ryż 4 szklanek
cebula 1 sztuk
dymka 4 sztuk
jajko 2 sztuk
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
olej 7 łyżek stołowych
kostka rosołowa 1 łyżek deserowychrosół 2 łyżek stołowych
sos pomidorowy 2 łyżek deserowych
białko 1 sztuk
sos ostrygowy 1 łyżek stołowych
mąka z pełnego przemiału 2 łyżek deserowych
wino białe półsłodkie 2 łyżek stołowych
cukier 0.5 łyżek deserowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
pieprz według uznaniaWykonanie:
Mięso pokrajać w 1 cm cienkie paski wzdłuż włókien, następnie w poprzek w 1/2 cm kawałki. Składniki przypraw połączyć w misce, dodać
mięso, starannie wymieszać wstawię do lodówki na przynajmniej 30 min.
Cebulę pokrajać w drobną kostkę,
cebulę dymkę na 1/2 cm kawałki.
Jaja roztrzepać z
żółtkiem i odrobiną
soli. Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 1/3 szklanki
oleju, mocno rozgrzać włożyć
mięso, mieszając smażyć minutę, wybrać łyżką cedzakową, osączyć z
oleju nad patelnią; przełożyć do cedzaka.
Cebulę wsypać na patelnię z
olejem, mieszając smażyć aż stanie się szklista, przesunąć ją na bok, patelnię przechylić tak, aby
olej ściekł na drugi brzeg,
cebulę wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz.
Jaja wlać na patelnię z pozostałym po smażeniu
cebuli olejem, mieszając smażyć aż się zetną. Dodać
ryż, 1/2 łyżeczki
soli i rozkruszoną
kostkę rosołową, wymieszać przez podrzucanie, mocno podgrzać
ryż, około 5 minut na małym ogniu. Wlać rosół przy brzegu patelni, wymieszać z
ryżem, dodać
mięso,
cebulę i
cebulę dymkę, dokładnie wymieszać, dodając
sos sojowy. Potrawę podawać na gorącym półmisku lub zawiniętą w liście
sałaty. Proporcje: dla 3-5 osóbUwagi:Ugotowany i wystudzony
ryż, rosół lub
woda,
sos sojowy (dowolnie)
Przyprawy: 1
białko 1 łyżka
sosu ostrygowego lub
sojowego 1/2 łyżeczki
soli 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki
wytrawnego białego wina lub
czystej wódki 1/2 łyżeczki
cukru 1 łyżeczka
oleju sezamowego lub
sojowegoKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: