ßßß Cookit - przepis na Ryż z wołowiną

Ryż z wołowiną

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina 35 dekagramów
ryż 4 szklanek
cebula 1 sztuk
dymka 4 sztuk
jajko 2 sztuk
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
olej 7 łyżek stołowych
kostka rosołowa 1 łyżek deserowych
rosół 2 łyżek stołowych
sos pomidorowy 2 łyżek deserowych
białko 1 sztuk
sos ostrygowy 1 łyżek stołowych
mąka z pełnego przemiału 2 łyżek deserowych
wino białe półsłodkie 2 łyżek stołowych
cukier 0.5 łyżek deserowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mięso pokrajać w 1 cm cienkie paski wzdłuż włókien, następnie w poprzek w 1/2 cm kawałki. Składniki przypraw połączyć w misce, dodać mięso, starannie wymieszać wstawię do lodówki na przynajmniej 30 min. Cebulę pokrajać w drobną kostkę, cebulę dymkę na 1/2 cm kawałki. Jaja roztrzepać z żółtkiem i odrobiną soli. Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 1/3 szklanki oleju, mocno rozgrzać włożyć mięso, mieszając smażyć minutę, wybrać łyżką cedzakową, osączyć z oleju nad patelnią; przełożyć do cedzaka. Cebulę wsypać na patelnię z olejem, mieszając smażyć aż stanie się szklista, przesunąć ją na bok, patelnię przechylić tak, aby olej ściekł na drugi brzeg, cebulę wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Jaja wlać na patelnię z pozostałym po smażeniu cebuli olejem, mieszając smażyć aż się zetną. Dodać ryż, 1/2 łyżeczki soli i rozkruszoną kostkę rosołową, wymieszać przez podrzucanie, mocno podgrzać ryż, około 5 minut na małym ogniu. Wlać rosół przy brzegu patelni, wymieszać z ryżem, dodać mięso, cebulę i cebulę dymkę, dokładnie wymieszać, dodając sos sojowy. Potrawę podawać na gorącym półmisku lub zawiniętą w liście sałaty. Proporcje: dla 3-5 osób
Uwagi:
Ugotowany i wystudzony ryż, rosół lub woda, sos sojowy (dowolnie)
Przyprawy: 1 białko 1 łyżka sosu ostrygowego lub sojowego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1854/Ryz-z-wolowina