Wykonanie
« Powrót  
Polędwica wołowa w cieście
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
poledwica wołowa 1,5 kilogramów
masło 2 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
mąka 500 gramów
masło 350 gramów
jajka 8 sztuk
drożdże 15 gramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
woda ciepła 4 łyżek stołowychWykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżką
cukru i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać
mąkę, resztę
cukru i
soli do smaku, dodać rozpuszczone
drożdże, wbić 4
jajka i szybko zagnieść ciasto. Dodać pozostałe 4
jajka i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 3 równe części.Pierwszą połączyć z
masłem i wyrobić, dodać drugą część i znów wyrobić. Po dodaniu trzeciej części i wyrobieniu odstawić na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić i odstawić na 2h w ciepłe, a
potem na 4h w chłodne miejsce.
Polędwicę opłukać, osuszyć, usunąć błonkę i tłuszcz. Na patelni rozgrzać
masło i
oliwę. Obsmażyć
mięso ze wszystkich stron. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 10 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posolić i popieprzyć, odstawić do ostygnięcia.Na 1h przed podaniem dłuższy niż
polędwica o 15 cm. Dwa
jajka roztrzepać. Połową posmarować ciasto, ułożyć na nim ostudzoną
polędwicę, brzegi połączyć tak, aby całe
mięso było dokładnie oblepione. Na wierzchu
ostrym nożem naciąć kratkę, posmarować resztą
jajka i piec 30 minut w 220 stopniach. Podawać na gorąco. Oddzielnie podać sos.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: