ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegopoledwica wołowa 1,5 kilogramówmasło 2 łyżek stołowycholiwa 2 łyżek stołowychjajka 2 sztuksól według uznaniapieprz mielony według uznaniamąka 500 gramówmasło 350 gramówjajka 8 sztukdrożdże 15 gramówcukier puder 3 łyżek stołowychwoda ciepła 4 łyżek stołowychWykonanie:Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i soli do smaku, dodać rozpuszczone drożdże, wbić 4 jajka i szybko zagnieść ciasto. Dodać pozostałe 4 jajka i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 3 równe części.Pierwszą połączyć z masłem i wyrobić, dodać drugą część i znów wyrobić. Po dodaniu trzeciej części i wyrobieniu odstawić na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić i odstawić na 2h w ciepłe, a potem na 4h w chłodne miejsce.Polędwicę opłukać, osuszyć, usunąć błonkę i tłuszcz. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 10 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posolić i popieprzyć, odstawić do ostygnięcia.Na 1h przed podaniem dłuższy niż polędwica o 15 cm. Dwa jajka roztrzepać. Połową posmarować ciasto, ułożyć na nim ostudzoną polędwicę, brzegi połączyć tak, aby całe mięso było dokładnie oblepione. Na wierzchu ostrym nożem naciąć kratkę, posmarować resztą jajka i piec 30 minut w 220 stopniach. Podawać na gorąco. Oddzielnie podać sos.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: