ßßß Cookit - przepis na Polędwica wołowa w cieście

Polędwica wołowa w cieście

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Polędwica wołowa w cieście
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
poledwica wołowa 1,5 kilogramów
masło 2 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
mąka 500 gramów
masło 350 gramów
jajka 8 sztuk
drożdże 15 gramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
woda ciepła 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i soli do smaku, dodać rozpuszczone drożdże, wbić 4 jajka i szybko zagnieść ciasto. Dodać pozostałe 4 jajka i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 3 równe części.
Pierwszą połączyć z masłem i wyrobić, dodać drugą część i znów wyrobić. Po dodaniu trzeciej części i wyrobieniu odstawić na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić i odstawić na 2h w ciepłe, a potem na 4h w chłodne miejsce.
Polędwicę opłukać, osuszyć, usunąć błonkę i tłuszcz. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 10 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posolić i popieprzyć, odstawić do ostygnięcia.
Na 1h przed podaniem dłuższy niż polędwica o 15 cm. Dwa jajka roztrzepać. Połową posmarować ciasto, ułożyć na nim ostudzoną polędwicę, brzegi połączyć tak, aby całe mięso było dokładnie oblepione. Na wierzchu ostrym nożem naciąć kratkę, posmarować resztą jajka i piec 30 minut w 220 stopniach. Podawać na gorąco. Oddzielnie podać sos.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4845/Poledwica-wolowa-w-ciescie