ßßß Cookit - przepis na Kołduny

Kołduny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Kołduny
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
woda 150 mililitrów
masło 3 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
polędwica wołowa 100 gramów
baranina 250 gramów
podgardle wieprzowe 100 gramów
cebula 50 gramów
rosół według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone z błon i ścięgien, umyte mięso posiekać tasakiem razem z cebulą, dodać kilka łyżek zimnego rosołu lub wody, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem, dodrze wyrobić.
Ciasto: do przesianej mąki wbić jajo, dodać szczyptę soli, mieszając, powoli wlewać gorącą wodę, gdy składniki ciasta trochę przestygną, wyrobić luźne, elastyczne ciasto. Porcjami rozwałkować i kieliszkiem wyciąć małe krążki. Na środku każdego kłaść odrobinę nadzienia i zlepić brzegi ciasta, formując kołduny. Gotować porcjami we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła lub w rosole. Wyjmować łyżką cedzakową, polać roztopionym masłem i od razu podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8617/Kolduny