Wykonanie
« Powrót  Kołduny
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
woda 150 mililitrów
masło 3 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
polędwica wołowa 100 gramów
baranina 250 gramówpodgardle wieprzowe 100 gramów
cebula 50 gramówrosół według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone z błon i ścięgien, umyte
mięso posiekać tasakiem razem z
cebulą, dodać kilka łyżek zimnego rosołu lub
wody, mieszając, doprawić
solą oraz
pieprzem, dodrze wyrobić.Ciasto: do przesianej
mąki wbić
jajo, dodać szczyptę
soli, mieszając, powoli wlewać gorącą
wodę, gdy składniki ciasta trochę przestygną, wyrobić luźne, elastyczne ciasto. Porcjami rozwałkować i kieliszkiem wyciąć małe krążki. Na środku każdego kłaść odrobinę nadzienia i zlepić brzegi ciasta, formując kołduny. Gotować porcjami we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem łyżki
masła lub w rosole. Wyjmować łyżką cedzakową, polać roztopionym
masłem i od razu podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: