ßßß Cookit - przepis na Polędwica pieczona

Polędwica pieczona

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwica wołowa 1,5 kilogramów
słonina 150 gramów
masło 50 gramów
woda 5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Plasterkami słoniny owinąć polędwicę, obwiązać sznurkiem, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Mięso wyjąc z piekarnika, zdjąć sznurek i słoninie. Piec jeszcze 15 minut, aby pieczeń się zrumieniła. Oprószyć ja sola oraz pieprzem i zostawić w piekarniku na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć i pokroić w plastry (zbierając sos), ułożyć na ogrzanym półmisku i wstawić do ciepłego piekarnika.
Tłuszcz z pieczenia wylać. Formę, w której pieczone było mięso postawić na ogniu, dodać sos zebrany przy krojeniu mięsa, pokrojone masło, 5 łyżek bardzo gorącej wody, mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Doprawić go solą oraz pieprzem i przelać do ogrzanej sosjerki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11301/Poledwica-pieczona