Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
polędwica wołowa 1,5 kilogramów
słonina 150 gramów
masło 50 gramów
woda 5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Plasterkami
słoniny owinąć
polędwicę, obwiązać sznurkiem, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Mięso wyjąc z piekarnika, zdjąć sznurek i
słoninie. Piec jeszcze 15 minut, aby pieczeń się zrumieniła. Oprószyć ja
sola oraz
pieprzem i zostawić w piekarniku na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć i pokroić w plastry (zbierając sos), ułożyć na ogrzanym półmisku i wstawić do ciepłego piekarnika.Tłuszcz z pieczenia wylać. Formę, w której pieczone było
mięso postawić na ogniu, dodać sos zebrany przy krojeniu
mięsa, pokrojone
masło, 5 łyżek bardzo gorącej
wody, mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Doprawić go
solą oraz
pieprzem i przelać do ogrzanej sosjerki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: