ßßß Cookit - przepis na Pierogi mięsne z piekarnika

Pierogi mięsne z piekarnika

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
woda 4 łyżek stołowych
mięso mielone wołowe 400 gramów
ziemniak 1 sztuk
kalarepa 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i solą, posiekać z miękką margaryną, dodać wodę, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wykonanie farszu: warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z mięsem i natką, doprawić pieprzem i solą.
Ciasto podzielić na 6 porcji. Rozwałkować na placki o średnicy 20 cm. Na połowę każdego nałożyć porcję farszu oraz kawałeczek masła. Zwilżyć brzeg ciasta, złożyć i mocno zlepić, pozostawiając po środku mały otworek. Na natłuszczonej blaszce ułożyć pierogi, grzebieniem do góry i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 10 minut w 200 stopniach, zmniejszyć temp. do 180 i jeszcze raz posmarować jajkiem, piec jeszcze 30 minut, aż ciasto stanie się złote i chrupiące.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3493/Pierogi-miesne-z-piekarnika