ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmargaryna 200 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól według uznaniawoda 4 łyżek stołowychmięso mielone wołowe 400 gramówziemniak 1 sztukkalarepa 1 sztuknatka pietruszki 2 łyżek stołowychjajko 1 sztukmasło 2 łyżek stołowychpieprz według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta: przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i solą, posiekać z miękką margaryną, dodać wodę, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.Wykonanie farszu: warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z mięsem i natką, doprawić pieprzem i solą.Ciasto podzielić na 6 porcji. Rozwałkować na placki o średnicy 20 cm. Na połowę każdego nałożyć porcję farszu oraz kawałeczek masła. Zwilżyć brzeg ciasta, złożyć i mocno zlepić, pozostawiając po środku mały otworek. Na natłuszczonej blaszce ułożyć pierogi, grzebieniem do góry i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 10 minut w 200 stopniach, zmniejszyć temp. do 180 i jeszcze raz posmarować jajkiem, piec jeszcze 30 minut, aż ciasto stanie się złote i chrupiące.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: