ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wieprzowa z ananasem

Pieczeń wieprzowa z ananasem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka wieprzowa 1,5 kilogramów
cebula 3 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
ananasy 1 puszka
sok z cytryny 1 sztuk
pieprz według uznania
czosnek 2 ząbki
goździki 2 sztuk
mąka 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
papryka słodka według uznania
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Oczyszczoną cebulę pokroić na ósemki, marchew w krążki, a seler na małe kawałki. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojone warzywa. Podlać mięso sokiem ananasowym, dodać goździki, obsmażone warzywa i powoli dusić. Pod koniec przyprawić mieloną papryką, ewentualnie solą i pieprzem. Mięso przełożyć na talerz, co 1,5 cm dość głęboko ukośnie ponacinać w poprzek włókien, w każde nacięcie włożyć krążek ananasa. Wyjąć warzywa z rondla, a sos zaciągnąć mąkami rozprowadzonymi wodą, wymieszać. Włożyć mięso do rondla, dusić jeszcze ok. 10 min. Podawać z ryżem albo z kładzionymi kluskami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7226/Pieczen-wieprzowa-z-ananasem