Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
szynka wieprzowa 1,5 kilogramów
cebula 3 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
ananasy 1 puszka
sok z cytryny 1 sztuk
pieprz według uznania
czosnek 2 ząbki
goździki 2 sztuk
mąka 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
papryka słodka według uznania
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso skropić
sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym
czosnkiem wymieszanym z
solą i
pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Oczyszczoną
cebulę pokroić na ósemki,
marchew w krążki, a
seler na małe kawałki. Obsmażyć
mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym
oleju, przełożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojone warzywa. Podlać
mięso sokiem ananasowym, dodać
goździki, obsmażone warzywa i powoli dusić. Pod koniec przyprawić mieloną
papryką, ewentualnie
solą i
pieprzem.
Mięso przełożyć na talerz, co 1,5 cm dość głęboko ukośnie ponacinać w poprzek włókien, w każde nacięcie włożyć krążek
ananasa. Wyjąć warzywa z rondla, a sos zaciągnąć
mąkami rozprowadzonymi
wodą, wymieszać. Włożyć
mięso do rondla, dusić jeszcze ok. 10 min. Podawać z
ryżem albo z kładzionymi kluskami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: