Wykonanie
« Powrót  MiodownikDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 1 szklanekGrysik błyskawiczny 7 łyżek stołowych
mleko 500 mililitrów
śmietana 1/3 szklanek
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
margaryna 25 dekagramów
jajka 2 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
mąka 3 szklanek
cukier waniliowy 1 porcjaWykonanie:
Mąkę,
miód,
jajka, 5 dek.
margaryny,
sodę i
śmietaną wymieszać i zagnieść jak kruche ciasto. Podzielić na 3 równe części, każdą z osobna piec na zloty kolor w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
Mleko i grysik ugotować na bardzo gęsto i ostudzić. Pozostałą
margarynę,
cukier i
wanilię utrzeć na masę i stopniowo dodawać ugotowany grysik cały czas ucierając aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Ułożyć na blasze warstwami ( ciasto, krem, ciasto, krem, ciasto ). Można jeść po 2 godzinach, kiedy zmięknie.Uwagi:Wierzch ciasta można dowolnie udekorować czy to
cukrem pudrem, czy też polewą.Autor:
Kasia i TomekZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: