Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 220 gramów
masło 120 gramów
cukier puder 100 gramów
jajko 1 sztuk
kawa rozpuszczalna 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
mleko 1 łyżek stołowych
sok cytrynowy 1 łyżek stołowychposypaka czekoladowa 1 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek deserowychWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z 65g
cukru pudru,
kawą rozpuszczalną,
masłem i
jajkiem. Zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1/2 centymetra. Szklanka o średnicy 6 cm wyciąć z niego 50 półksiężyców. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Żółtko wymieszać z
mlekiem i dokładnie posmarować kruche
ciasteczka. Piec ok. 12 minut w 175 stopniach. Resztę
cukru pudru utrzeć na gładko z
sokiem z cytryny, przełożyć do foliowej
torebki, ściąć róg i wyciskać fantazyjnie porcje lukru na upieczone
ciasteczka. Natychmiast oprószyć
czekoladową posypką i
kakao. Podawać po całkowitym zastygnięciu lukru.Uwagi:
Masło można zastąpić
margaryną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: