ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 220 gramówmasło 120 gramówcukier puder 100 gramówjajko 1 sztukkawa rozpuszczalna 2 łyżek stołowychżółtka 1 sztukmleko 1 łyżek stołowychsok cytrynowy 1 łyżek stołowychposypaka czekoladowa 1 łyżek stołowychkakao 1 łyżek deserowychWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z 65g cukru pudru, kawą rozpuszczalną, masłem i jajkiem. Zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1/2 centymetra. Szklanka o średnicy 6 cm wyciąć z niego 50 półksiężyców. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać z mlekiem i dokładnie posmarować kruche ciasteczka. Piec ok. 12 minut w 175 stopniach. Resztę cukru pudru utrzeć na gładko z sokiem z cytryny, przełożyć do foliowej torebki, ściąć róg i wyciskać fantazyjnie porcje lukru na upieczone ciasteczka. Natychmiast oprószyć czekoladową posypką i kakao. Podawać po całkowitym zastygnięciu lukru.Uwagi:Masło można zastąpić margaryną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: