Wykonanie
Ostatnio przeglądałam stare przepisy Doroty i trafiłam na świetne
kawowe ciasteczka, które robiłam już wiele
razy. Raczej nie jestem za kopiowaniem przepisów z bloga na bloga, ale lubię
mieć ulubione 'pod ręką' ;)więc dziś cytuję:Składniki-pół kostki
masła lub
margaryny (125 g)-6,5 dag
cukru pudru-1
jajko-1
żółtko-2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (w granulkach, nie w płynie)-22,5 dag
mąki-1 łyżka
mlekaPrzygotowanie
Masło pokroić w małą kosteczkę. Umieścić w misce. Dodać 6,5 dag
cukru pudru,
kawę i
mąkę. Wbić
jajko. Składniki wymieszać mikserem, następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, ochładzać 30 minut.Ochłodzone ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Szklanką wycinać półksiężyce. Układać je na blaszce, posmarowanej
margaryną.
Żółtko roztrzepać z
mlekiem. Posmarować
ciasteczka. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 175 stopni.