ßßß Cookit - przepis na Placek kajmakowy

Placek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier puder 0,75 szklanek
margaryna 1 sztuk
żółtka 4 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 1 kostek
cukier puder 1 szklanek
jajka 1 sztuk
mleko w proszku 1 szklanek
sok z cytryny 2 łyżek deserowych
Krówki 200 gramów
mleko 6 łyżek stołowych
marcepanowe kwiatki i listki według uznania
Wykonanie:
Z przesianej maki, margaryny, żółtek, 0,57 szklanki cukru pudru oraz proszku zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na 2 placki i kolejno piec 30 minut w 180 stopniach, w tortownicy średniej wielkości, wyścielonej papierem do pieczenia.
Masa: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając jajko, mleko w proszku oraz sok z cytryny.
Masą przełożyć wystudzone placki.
Krówki stopić z mlekiem i posmarować wierzch ciasta. Widelcem zrobić fantazyjne wzory. Na koniec udekorować marcepanowymi kwiatkami i listkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9497/Placek-kajmakowy