Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1.5 kilogramów
olej sezamowy 4 łyżek deserowych
olej 3 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
wódka 2 łyżek stołowych
dymka 1 sztuk
kolendra według uznania
imbir 1 łyżek deserowych
woda 2 łyżek deserowych
soczewica 2 łyżek deserowychsos
spod kurczaka 1 szklanek
wywar według uznania
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek deserowych
sos ostrygowy 2 łyżek stołowychWykonanie:Opłukanego
kurczaka osuszyć, włożyć do miski (o takich rozmiarach, aby
kurczak wypełniał naczynie), dodać składniki marynaty, starannie natrzeć
kurczaka, odstawić na 2 godz. lub wstawić do lodówki na noc. Obracać kilkakrotnie podczas marynowania.
Kurczaka gotować w misce na parze przez 30 min. Udko nakłuć wykałaczką; gdy ukaże się różowy płyn, gotować jeszcze przez 5-8 min.
Kurczaka przełożyć na talerz, posmarować 2 łyżkami
oleju sezamowego lub
sojowego, wystudzić, przykryć. Sos w misce powstały podczas gotowania przecedzić przez 2-3 warstwy gazy, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu przyprawowego i odstawić. Rondel podgrzać, wlać 3 łyżki
oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu, dodać
czosnek, mieszając smażyć 10 sek (nie dopuścić do zrumienienia), wlać
wódkę, dodać odstawiony sos przyprawowy, zmniejszyć płomień, mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia, w razie potrzeby doprawić
solą. Trzymać na bardzo małym ogniu lub wstawić do garnka z gorącą
wodą. Przed podaniem oddzielić
mięso od kostek, rozdzielając na drobne kawałeczki ("na ząbek"). Podgrzewać na parze około 2 min. Gorące
mięso kurczaka posypać
cebulą dymką i posiekaną
zieleniną, polać sosem, wymieszać przez podrzucanie. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z
ryżem i zupąUwagi:
olej sezamowy lub
sojowy, rozgniecione ząbki
czosnku,
dymka grubo posiekana, posiekana
zielona kolendra lub zielona
pietruszkaMarynata: 1 łyżka
czystej wódki 2 łyżeczki soku ze świeżego korzenia
imbiru lub łyżeczka
imbiru w proszku z 2 łyżeczkami
wody 2 łyżeczki
soli Sos przyprawowy: 1 szklanka sosu
spod kurczaka gotowanego na parze z dodatkiem
wywaru l lub
wody 1 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki
cukru 2 łyżki
sosu ostrygowego lub
sojowegoKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: