ßßß Cookit - przepis na Kalafior po sułtańsku

Kalafior po sułtańsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
migdały 50 gramów
rodzynki 50 gramów
olej według uznania
ser twarogowy 50 gramów
mleko 1 szklanek
śmietana 3 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
sól według uznania
cukier według uznania
sorbet cytrynowy według uznania
Wykonanie:
Kalafior oczyścić, opłukać w zakwaszonej octem wodzie. Następnie włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować bez przykrycia. Miękki kalafior wyjąć, podzielić na cząstki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Olej rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką, zagotować, wymieszać ze śmietaną, opłukanymi rodzynkami, startą skórką pomarańczową; doprawić, zalać kalafior, posypać przetartym przez sito serem twarogowym i migdałami, zapiec w gorącym piekarniku.
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/240/Kalafior-po-sultansku