Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
cukier 2 szklanek
rodzynki 50 gramów
masło 150 gramów
śmietana 4 łyżek stołowych
jajka 9 sztukpowidła 5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
wiórki kokosowe 150 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie mielone 120 gramów
orzechy włoskie połówki według uznania
bułka tarta 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
cukier 1 szklanek
masło 0,5 kostek
sok z cytryny według uznaniaWykonanie:Ciasto: z 300g
mąki, 0,75 szklanki
cukru,
masła,
śmietany, 5
żółtek i
polowy proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Schłodzić i podzielić na 2 części.Jedną rozwałkowaną część ułożyć na blasze, posmarować powidłami i posypać
rodzynkami.5
białek ubić z 0,75 szklanki
cukru, stopniowo dodając wiórki, łyżkę
mąki pszennej i
mąkę ziemniaczaną. Ciasto
kokosowe wlać na kruche.Pozostałe 4
białka ubić z resztą
cukru, dodać
żółtka, zmielone
orzechy,
proszek do pieczenia,
bułkę tartą i łyżką
mąki pszennej. Wymieszać i wylać na ciasto
kokosowe. Na wierzchu rozłożyć resztę kruchego ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach.Polewa: szklankę
mleka gotować ze szklanka
cukru, aż zgęstnieje. Dodać
masło i
sok z cytryny, zmiksować i wylać na ciasto, ułożyć połówki
orzechów.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: