ßßß Cookit - przepis na Trójniak orzechowy

Trójniak orzechowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
cukier 2 szklanek
rodzynki 50 gramów
masło 150 gramów
śmietana 4 łyżek stołowych
jajka 9 sztuk
powidła 5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
wiórki kokosowe 150 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie mielone 120 gramów
orzechy włoskie połówki według uznania
bułka tarta 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
cukier 1 szklanek
masło 0,5 kostek
sok z cytryny według uznania
Wykonanie:
Ciasto: z 300g mąki, 0,75 szklanki cukru, masła, śmietany, 5 żółtek i polowy proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Schłodzić i podzielić na 2 części.
Jedną rozwałkowaną część ułożyć na blasze, posmarować powidłami i posypać rodzynkami.
5 białek ubić z 0,75 szklanki cukru, stopniowo dodając wiórki, łyżkę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Ciasto kokosowe wlać na kruche.
Pozostałe 4 białka ubić z resztą cukru, dodać żółtka, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, bułkę tartą i łyżką mąki pszennej. Wymieszać i wylać na ciasto kokosowe. Na wierzchu rozłożyć resztę kruchego ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach.
Polewa: szklankę mleka gotować ze szklanka cukru, aż zgęstnieje. Dodać masło i sok z cytryny, zmiksować i wylać na ciasto, ułożyć połówki orzechów.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11330/Trojniak-orzechowy