ßßß Cookit - przepis na Kofta z migdałami

Kofta z migdałami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso jagniece 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
jajka 2 sztuk
migdały bez skórki, posiekane 6 łyżek stołowych
masło 3 szklanek
kolendra posiekana 1 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mieso zemleć 3 razy. Jajka roztrzepać w misce, dodać starte cebule, połaczyć z miesem, doprawić solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać. Wyrabiać rękoma 5 minut.
Z mięsa uformować 6 płaskich prostokątów, każdy posypać migdałami. Zwinąć w roladę, a następnie uformować na kształt krokiecików, układać w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, posmarować stopionym masłem i pokropić kilkoma łyżkami wody. Kofta piec 45 minut w 180 stopniach. Przełożyć na półmisek, posypać kolendrą i przykryć kawałkami cytryny. Podawać z ryżem.
Uwagi:
Mięso jagnięce można zastąpić mięsem wołowym.
Migdały można zastąpić orzechami włoskimi.
Jest to potrawa arabska.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4864/Kofta-z-migdalami