ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomak 250 gramówjajka 8 sztukcukier 250 gramówbułka tarta 0,75 szklanekproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychpłatki migdałowe 100 gramówbudyń migdalowy 1 sztukmleko 400 mililitrówmasło 250 gramówcukier 150 gramówkawa (napar)1 szklaneklikier migdałowy 50 mililitrówWykonanie:Zalać mak wodą tak, aby był przykryty i gotować na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając. Odcedzony zmielić.Utrzeć żółtka z cukrem na puszysty krem i wymieszać z masą makową. Wsypać bułkę tarta oraz proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć ciasto do małej tortownicy natłuszczone i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone przekroić na 3 krążki.Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń, ostudzić.miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.Ponczem przygotowanym z kawy i likieru nasączyć krążki ciasta i przełożyć przygotowanym kremem. Wierzch tortu tez pokryć kremem i obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: