Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka krupczatka 200 gramów
masło 150 gramów
śmietana 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
sól 1 szczypta
miód 0,75 szklanek
goździki 2 sztuk
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
orzechy włoskie 300 gramówWykonanie:Z
maki,
masła,
żółtka,
śmietany oraz
soli zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Roztopić
miód i doprawić rozgniecionymi
goździkami oraz
cynamonem. Wsypać
orzechy, mieszając, smażyć 15 minut.
Masłem wysmarować foremki do tartaletek i wylepić je
ciastem. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Tartaletki napełnić nadzieniem i wstawić na 15 minut do piekarnika, a temperaturę pieczenia obniżyć do 180 stopni.Uwagi:Można tez użyć inny rodzaj
orzechów, a także dołożyć drobno posiekane
suszone owoce:
morele,
figi,
rodzynki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: