ßßß Cookit - przepis na Malinowe ślimaczki

Malinowe ślimaczki

nazwa

Wykonanie

Pozytywnie zakręcone ślimaczki z bardzo smacznym nadzieniem, przyprawione cynamonem.
Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 30 minut | Pieczenie: około 15 minut
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
200 g masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
słoiczek dżemu malinowego
200 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
4 łyżki cukru wymieszać z łyżeczka cynamonu
łyżeczka masła
pergamin
Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Na cieście rozsmarować dżem malinowy, posypać pokruszonymi orzechami, rodzynkami i częścią cukru. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem cynamonowym. Piekarnik nagrzać do 180*C i piec około 15 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/11/malinowe-slimaczki.html