Wykonanie

Pozytywnie zakręcone ślimaczki z bardzo smacznym nadzieniem, przyprawione
cynamonem.Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 30 minut | Pieczenie: około 15 minutSkładniki:Ciasto:500 g
mąki200 g
masła4
żółtka3 łyżki
śmietany1/2 szklanki
cukruszczypta
soliNadzienie:słoiczek
dżemu malinowego200 g
orzechów włoskich100 g
rodzynek4 łyżki
cukru wymieszać z łyżeczka
cynamonułyżeczka
masłapergamin
Masło z
mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Na cieście rozsmarować
dżem malinowy, posypać pokruszonymi
orzechami,
rodzynkami i częścią
cukru. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Posmarować rozpuszczonym
masłem i posypać
cukrem cynamonowym. Piekarnik nagrzać do 180*C i piec około 15 minut.