Wykonanie
Mimo, że do Chanuki zostało jeszcze kilka miesięcy, to mimo wszystko już teraz postanowiłam przygotować jedne z moich ulubionych
ciasteczek. Nie są specjalnie pracochłonne, a za to bardzo smaczne.

- 220 g.
masła- 120 gram tłustego,
białego sera-
cynamon- 80 gram posiekanych
orzechów włoskich- 1
jajko- pół łyżeczki
soli-
cukier- 300 g.
mąki- 100 g.
rodzynekZaczynamy od ucierania 120 g.
masła z
serem. Po kilku minutach ucierania dodajemy
jajko, pół łyżeczki
soli i stołową łyżkę
cukru. Ucieramy jeszcze chwilę, po czym dodajemy 250 g.
mąki i ręką wyrabiamy ciasto tak, aby było zwarte i gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 12 godzin.Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy ciasto i na
mące wysypanej na stolnicy rozwałkowujemy je na placek grubości około 3 mm.W rondelku roztapiamy 100 g.
masła, które nam pozostało, studzimy i gdy będzie w miarę chłodne smarujemy nim placek. Następnie kroimy go na trójkąty. Każdy z nich posypujemy
cukrem,
cynamonem, posiekanymi drobno
orzechami i
rodzynkami.Trójkąty rolujemy w kierunku od podstawy do wierzchołka. Powstałe w ten sposób
ciastka smarujemy z wierzchu roztopionym
masłem (lub jeśli ktoś woli "rozbełtanym"
jajkiem), posypujemy delikatnie
cukrem,
cynamonem i
orzechami. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 20 - 30 minut. Wyjmujemy gdy się zarumienią.Smacznego!Wskazówka.Trochę czasu zajęło mi opracowanie tego, jak mają wyglądać trójkąty, aby
ciastka dobrze się prezentowały po zwinięciu. Z mojego doświadczenia uważam, że dobrze jest jeśli trójkąt będą wysokie, "smukłe" i w miarę wąskie u podstawy.