ßßß Cookit - przepis na Kawałki królika z kurkami

Kawałki królika z kurkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
tylna część królika 1 sztuk
szalotki 2 sztuk
cebula młoda 12 sztuk
rozmaryn 1 sztuk
oliwa z oliwek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Podziel tylną część królika na drobne kawałeczki, następnie marynuj je z odrobiną oliwy z oliwek, gałązką tymianku, pęczkiem rozmarynu i lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przez ten czas podgrzej naczynie, po nagrzaniu obniż temperaturę palnika do minimum, oczyść kurki, umyj je w dużej ilości wody, następnie odsącz i rozłóż na ściereczce. Obierz młode cebulki, natnij je na krzyż do poziomu łodygi. Kawałki królika podsmaż w naczyniu z ząbkami czosnku, młodymi cebulkami i aromatycznymi ziołami. Gdy królik przyrumień! się na złoty kolor wyjmij kawałki i włóż do jednego naczynia. Zwiększ temperaturę palnika i na patelnię wrzuć kurki, obsmaż, włóż z powrotem królika, zioła, czosnek i młode cebulki, dodaj pieprz, przykryj, wyłącz palnik i gotuj w ten sposób od 5 do 7 minut, w zależności od wielkości kawałków królika. W chwili podawania potrawy wyjmij z niej zioła i posyp solą.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5837/Kawalki-krolika-z-kurkami