ßßß Cookit - przepis na Królik duszony w rozmarynie

Królik duszony w rozmarynie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
królik 1 sztuk
rozmaryn 2 gałązki
pomidory 4 sztuk
botwina 2 sztuk
oliwki czarne 100 gramów
szalotki 2 sztuk
sól według uznania
oliwa z oliwek według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Obierz i umyj botwinkę, pokrój wzdłuż na paski o szerokości l cm, pozostawiając listki na łodyżkach. Sparz paski przez 3 minuty w naczyniu wypełnionym wrzątkiem, następnie wystudź i dobrze odcedź. Pokryj kawałki królika oliwą z oliwek. Rozgrzej naczynie i smaż kawałki królika z każdej strony aż osiągną złoty kolor, wtedy dodaj rozmaryn, pomidory i oliwki, przykryj i gotuj przez 15 minut w niskiej temperaturze. Na innej patelni rozgrzanej podduś botwinkę i posiekaną szalotkę bez używania oliwy i masła, potem przykryj i gotuj 3 do 5 minut. Po ugotowaniu ułóż królika na środku talerza i udekoruj wokół warzywami. Dopraw do smaku świeżym pieprzem i solą. Jeżeli pomidory wydzielą zbyt dużo sosu, odlej połowę.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5906/Krolik-duszony-w-rozmarynie