Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
królik 1 sztuk
rozmaryn 2 gałązki
pomidory 4 sztukbotwina 2 sztuk
oliwki czarne 100 gramów
szalotki 2 sztuk
sól według uznania
oliwa z oliwek według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Obierz i umyj
botwinkę, pokrój wzdłuż na paski o szerokości l cm, pozostawiając listki na łodyżkach. Sparz paski przez 3 minuty w naczyniu wypełnionym wrzątkiem, następnie wystudź i dobrze odcedź. Pokryj kawałki
królika oliwą z oliwek. Rozgrzej naczynie i smaż kawałki
królika z każdej strony aż osiągną złoty kolor, wtedy dodaj
rozmaryn,
pomidory i
oliwki, przykryj i gotuj przez 15 minut w niskiej temperaturze. Na innej patelni rozgrzanej podduś
botwinkę i posiekaną
szalotkę bez używania
oliwy i
masła,
potem przykryj i gotuj 3 do 5 minut. Po ugotowaniu ułóż
królika na środku talerza i udekoruj wokół warzywami. Dopraw do smaku świeżym
pieprzem i
solą. Jeżeli
pomidory wydzielą zbyt dużo sosu, odlej połowę.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: