ßßß Cookit - przepis na Wykwintny przekładaniec serowy

Wykwintny przekładaniec serowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żółtka jaj na twardo 7 sztuk
masło 600 gramów
cukier puder 300 gramów
ser mielony 2 kilogramów
masło 250 gramów
cukier 400 gramów
jajka 6 sztuk
mleko 1 szklanek
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
zapach cytrynowy według uznania
polewa czekoladowa 1 sztuk
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: drobniutko posiekane żółtka dodać do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodać 300g cukru i wymieszać. Wlać roztopione, ostudzone masło(600g) i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce - 1h. Podzielić je na 4 równe porcje. Z każdej upiec na dużej blaszce cienkie placki.
Masa serowa: ser utrzeć z miękkim masłem - 250g, zapachem i wcześniej utartymi żółtkami z cukrem -400g. Masę wymieszać z piana ubita na sztywno z białek, przełożyć do dużego rondla i podgrzewać, mieszając, aż zacznie "pyrkać". Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić mlekiem i dodać do sera, mieszając, mieszając, znów doprowadzić do "pyrkania".
Zimne placki przełożyć masą serową. Wierzch i boki oblać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8916/Wykwintny--przekladaniec-serowy