Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żółtka jaj na twardo 7 sztuk
masło 600 gramów
cukier puder 300 gramów
ser mielony 2 kilogramów
masło 250 gramów
cukier 400 gramów
jajka 6 sztuk
mleko 1 szklanek
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
zapach cytrynowy według uznania
polewa czekoladowa 1 sztuk
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: drobniutko posiekane
żółtka dodać do przesianej
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia, dodać 300g
cukru i wymieszać. Wlać roztopione, ostudzone
masło(600g) i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce - 1h. Podzielić je na 4 równe porcje. Z każdej upiec na dużej blaszce cienkie placki.Masa serowa:
ser utrzeć z miękkim
masłem - 250g, zapachem i wcześniej utartymi
żółtkami z
cukrem -400g. Masę wymieszać z piana ubita na sztywno z
białek, przełożyć do dużego rondla i podgrzewać, mieszając, aż zacznie "pyrkać".
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić
mlekiem i dodać do
sera, mieszając, mieszając, znów doprowadzić do "pyrkania".Zimne placki przełożyć masą
serową. Wierzch i boki oblać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: