ßßß Cookit - przepis na W - zetka

W - zetka

Wykonanie

« Powrót  
W - zetka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowa 250 gramów
cukier puder 1.75 szklanek
margaryna 100 gramów
jajko 2 sztuk
mleko 0.5 szklanek
kakao 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
cukier waniliowy 10 gramów
masło 1 sztuk
śmietana kwaśna 1 szklanek
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Margarynę z cukrem i jajkami dobrze utrzeć.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, jednocześnie wlewać mleko.
Przygotowuje się ciasto jasne, a drugie tak samo, tylko z kakaem.
Ciasto piecze się każde osobno, w dużej blaszce,45 minut
Wykonanie masy: dobrze utrzeć masło z cukrem pudrem i powoli dodawać śmietanę, cały czas ucierając.
Złożenie ciasta: placek ciemny - masa - placek jasny -polewa.
około 45 minut, w temp.180 stopni.
Uwagi:
Ciasto: mąka tortowa - 250g cukier puder - 1 szklanka margaryna - 100g jajka - 2 sztuki mleko - 0,5 szklanki kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka soda oczyszczona - 1 łyżeczka cukier waniliowy - 10g Blaszkę pod ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
Takie ciasto najlepiej jeść dopiero następnego dnia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3361/W---zetka