ßßß Cookit - przepis na Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

CIASTO :
2 jajka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 kostki masła
BITA ŚMIETANA
250ml śmietany 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
POLEWA CZEKOLADOWA
3 łyżki wrzącego mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
Przygotowanie
Masło dokładnie ucieram. Resztę składników dodaję do masła i dokładnie mieszam (najlepiej mikserem). Ciasto odstawam na około godzinę. Na rozgrzaną gofrownicę wlewam ciasto, rozprowadzam równo. Piekę około 5minut- ciasto musi być lekko brązowe. Ciasto jest lekko chrupiące.
Śmietanę ubijam w cukrem pudrem.
Przygotowuje polewę. Do małego garnka wlewam mleko i we wrzącym rozpuszczam cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/01/gofry-z-bita-smietana.html