CIASTO :2 jajka2 szklanki mąki1/2 szklanki oleju1,5 szklanki mleka4 łyżeczki cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 kostki masłaBITA ŚMIETANA250ml śmietany 30 lub 36%2 łyżki cukru pudruPOLEWA CZEKOLADOWA3 łyżki wrzącego mleka3 łyżki cukru pudru3 łyżki ciemnego kakao100g margaryny lub masłaPrzygotowanieMasło dokładnie ucieram. Resztę składników dodaję do masła i dokładnie mieszam (najlepiej mikserem). Ciasto odstawam na około godzinę. Na rozgrzaną gofrownicę wlewam ciasto, rozprowadzam równo. Piekę około 5minut- ciasto musi być lekko brązowe. Ciasto jest lekko chrupiące.Śmietanę ubijam w cukrem pudrem.Przygotowuje polewę. Do małego garnka wlewam mleko i we wrzącym rozpuszczam cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa.