ßßß Cookit - przepis na Strudel sorowy z morelami i marcepanem

Strudel sorowy z morelami i marcepanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
morele suszone 400 gramów
likier morelowy 5 łyżek stołowych
pistacje 100 gramów
marcepan 350 gramów
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
cukier 125 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 250 gramów
sól 1 szczypta
twarożek 250 gramów
cukier puder 200 gramów
pistacje mielone 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
300g pokrojonych w kostkę moreli wymieszać z 4 łyżkami likieru. Zagnieść marcepan i zrolować go na posypanej cukrem pudrem stolnicy na wałek dł. 38 cm.
Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, sól oraz mleko i wymieszać. Dodać masło oraz twarożek i zagnieść ciasto. Dodać morele i posiekane pistacje.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Marcepan ułożyć na cieście i zrolować. Ułożyć w wąskiej, podłużnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut. Jeszcze gorące ciasto posmarować masłem i ozdobić cukrem pudrem, pistacjami i morelami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9857/Strudel-sorowy-z-morelami-i-marcepanem