Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
morele suszone 400 gramów
likier morelowy 5 łyżek stołowych
pistacje 100 gramówmarcepan 350 gramów
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
cukier 125 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 250 gramów
sól 1 szczypta
twarożek 250 gramów
cukier puder 200 gramów
pistacje mielone 2 łyżek stołowychWykonanie:300g pokrojonych w kostkę
moreli wymieszać z 4 łyżkami
likieru. Zagnieść marcepan i zrolować go na posypanej
cukrem pudrem stolnicy na wałek dł. 38 cm.Przesiana
mąkę wymieszać z proszkiem, dodać
jajka,
cukier,
cukier waniliowy,
sól oraz
mleko i wymieszać. Dodać
masło oraz
twarożek i zagnieść ciasto. Dodać
morele i posiekane
pistacje.Ciasto rozwałkować na prostokąt. Marcepan ułożyć na cieście i zrolować. Ułożyć w wąskiej, podłużnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut. Jeszcze gorące ciasto posmarować
masłem i ozdobić
cukrem pudrem,
pistacjami i
morelami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: