Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 200 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 sztuk
twarożek 250 gramów
likier pomarańczowy 3 łyżek stołowych
morele suszone 100 gramów
jajka 3 sztuk
cukier 150 gramów
mleko 75 mililitrówmasa makowa 1 puszka
cukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:6 sztuk
moreli odłożyć, a resztę drobno pokroić. Przesiana
mąkę wymieszać z proszkiem,
sola,
cukrem,
mlekiem oraz
cukrem waniliowym, dodać
jajka, 150g
masła oraz
twaróg i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na placek o wymiarach 30x40 cm. Na ciasto wyłożyć masę
makową, a na niej pokrojone
morele. Całość skropić
likierem. Oba krótsze boki ciasta zagiąć ok. 2 cm.
Potem zrolować ciasto z obu stron. Przełożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,
potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.Rozpuścić 50g
masła i posmarować nim jeszcze gorący strudel oraz posypać
cukrem pudrem i ozdobić gwiazdkami wyciętymi z
moreli.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: