ßßß Cookit - przepis na Strudel makowo-morelowy

Strudel makowo-morelowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 200 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 sztuk
twarożek 250 gramów
likier pomarańczowy 3 łyżek stołowych
morele suszone 100 gramów
jajka 3 sztuk
cukier 150 gramów
mleko 75 mililitrów
masa makowa 1 puszka
cukier puder 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
6 sztuk moreli odłożyć, a resztę drobno pokroić. Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem, sola, cukrem, mlekiem oraz cukrem waniliowym, dodać jajka, 150g masła oraz twaróg i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na placek o wymiarach 30x40 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, a na niej pokrojone morele. Całość skropić likierem. Oba krótsze boki ciasta zagiąć ok. 2 cm. Potem zrolować ciasto z obu stron. Przełożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Rozpuścić 50g masła i posmarować nim jeszcze gorący strudel oraz posypać cukrem pudrem i ozdobić gwiazdkami wyciętymi z moreli.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9868/Strudel-makowo-morelowy