ßßß Cookit - przepis na Słodka gwiazda

Słodka gwiazda

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
marcepan 200 gramów
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 200 gramów
sól 1 szczypta
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
pistacje 50 gramów
nugat 225 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz sola na gładki krem. Ucierając, dodać marcepan i kolejno jajka. Połączyć z mąkami wymieszanymi z proszkiem oraz z posiekanymi grubo pistacjami. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, ostudzić. Zimne ciasto przeciąć na 2 placki. Nugatem posmarować jedną część biszkoptu. Przykryć górną częścią ciasta i lekko docisnąć. Połamane czekolady stopić w kąpieli wodnej i dokładnie posmarować tort. Pozostawić do zastygnięcia. Z papieru wyciąć gwiazdę i położyć na cieście. Posypać cukrem pudrem i zdjąć papier.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9730/Slodka-gwiazda