ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomarcepan 200 gramówcukier 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukmasło 200 gramówsól 1 szczyptajajka 4 sztukmąka 250 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychpistacje 50 gramównugat 225 gramówczekolada gorzka 100 gramówczekolada mleczna 100 gramówcukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz sola na gładki krem. Ucierając, dodać marcepan i kolejno jajka. Połączyć z mąkami wymieszanymi z proszkiem oraz z posiekanymi grubo pistacjami. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, ostudzić. Zimne ciasto przeciąć na 2 placki. Nugatem posmarować jedną część biszkoptu. Przykryć górną częścią ciasta i lekko docisnąć. Połamane czekolady stopić w kąpieli wodnej i dokładnie posmarować tort. Pozostawić do zastygnięcia. Z papieru wyciąć gwiazdę i położyć na cieście. Posypać cukrem pudrem i zdjąć papier.Uwagi:Masło można zastąpić margaryną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: