ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoszynka wieprzowa surowa 2 kilogramówczosnek 2 ząbkiczosnek 1 sztuksól 1 łyżek deserowychpieprz 1 łyżek deserowychjałowiec 10 ziarnajabłka 2 sztukgalaretka z porzeczek czerwonych 3 łyżek stołowychchili 0,5 łyżek deserowychliść laurowy 1 sztukcebula 1 sztukrozmaryn 3 gałązkioliwa 2 łyżek stołowychWykonanie:Naciąć w kratkę tłuszcz na szynce. Oczyszczone 2 ząbki czosnku rozetrzeć z rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz łyżeczką soli i natrzeć mięso. Szynkę zesznurować, włożyć do garnka, przykryć i wstawić na noc do lodówki.Umyte jabłka pokroić w plastry. Galaretkę podgrzać i posmarować nią szynkę, oprószyć grubo mielonym pieprzem oraz chili. Na wierzchu rozkruszyć liść laurowy. oczyszczoną cebulę pokroić na ćwiartki. Włożyć szynkę do brytfanny, obok ułożyć ćwiartki cebuli, nieobrana główkę czosnku, gałązki rozmarynu i skropić oliwą. Piec w 180 stopniach. Po 30 minutach odwrócić mięso, obok ułożyć jabłka i podlać sosem z pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 1,5 godziny. Wyjąć mięso oraz jabłka. Wyłuskać z czosnku miąższ i zmiksować z sosem z pieczenia. Podawać szynkę z jabłkami i sosem z pieczenia.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: