Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
surowa szynka wieprzowa 1,80 kilogramów
pomarańcza 4 sztuk
wino słodkie 250 mililitrów
cebula mała 2 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz ziarno 4 sztuk
liść laurowy 1 sztukkora
cynamonu (kawałek)1 sztukcząber 0 , 5 łyżek deserowych
smalec 1 łyżek stołowych
masło sklarowane 50 gramówWykonanie:Umyte, osuszone
mięso zasznurować, ułożyć w garnku i zalać wystudzoną marynatą.Marynata: sok wyciśnięty z
pomarańczy zagotować z
winem, posiekanymi
cebulami, skórką otartą z wyszorowanej i sparzonej jednej
pomarańczy, i przyprawami (bez cząbru i
soli).Przykryć garnek i odstawić na dobę w chłodne miejsce, co jakiś czas
mięso przewracać.
Potem natrzeć je
solą i cząbrem i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie ułożyć
szynkę w wysmarowanej
smalcem brytfannie, polać roztopionym
masłem, przykryć folią spożywczą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 40 minutach podlać marynatą, znów przykryć i piec, aż będzie miękka. Podawać na zimno lub ciepło.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: kuchareczkaData: 2009-01-27Robiłam wszystko według przepisu,ale efekt był niezadowalający.Marynata miała bardzo
dziwny smak przez
cynamon ;/ dlatego radzę aby nie dodawać tej
przyprawy ,a w zamian za to dodać pół łyżeczki
imbiru.
Mięso ma wtedy bardziej wyrazisty smak.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: