ßßß Cookit - przepis na Szynka wieprzowa na pomarańczach

Szynka wieprzowa na pomarańczach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
surowa szynka wieprzowa 1,80 kilogramów
pomarańcza 4 sztuk
wino słodkie 250 mililitrów
cebula mała 2 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz ziarno 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
kora cynamonu (kawałek)1 sztuk
cząber 0 , 5 łyżek deserowych
smalec 1 łyżek stołowych
masło sklarowane 50 gramów
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso zasznurować, ułożyć w garnku i zalać wystudzoną marynatą.
Marynata: sok wyciśnięty z pomarańczy zagotować z winem, posiekanymi cebulami, skórką otartą z wyszorowanej i sparzonej jednej pomarańczy, i przyprawami (bez cząbru i soli).
Przykryć garnek i odstawić na dobę w chłodne miejsce, co jakiś czas mięso przewracać. Potem natrzeć je solą i cząbrem i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie ułożyć szynkę w wysmarowanej smalcem brytfannie, polać roztopionym masłem, przykryć folią spożywczą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 40 minutach podlać marynatą, znów przykryć i piec, aż będzie miękka. Podawać na zimno lub ciepło.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: kuchareczka
Data: 2009-01-27
Robiłam wszystko według przepisu,ale efekt był niezadowalający.Marynata miała bardzo dziwny smak przez cynamon ;/ dlatego radzę aby nie dodawać tej przyprawy ,a w zamian za to dodać pół łyżeczki imbiru.Mięso ma wtedy bardziej wyrazisty smak.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5336/Szynka-wieprzowa-na-pomaranczach