Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
pomarańcza 7 sztuk
masło 170 gramów
ocet winny 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
likier brzoskwiniowy 30 mililitrów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
galaretka porzeczkowa 1 łyżek deserowychWykonanie:Sprawioną, nasoloną i lekko natartą
pieprzem kaczkę posypać wiórkami
masła i upiec w brytfannie, polewając od czasu do czasu sosem powstałym podczas pieczenia. Obrać jedną
pomarańczę, skórkę pokroić na bardzo drobne paseczki. macerować je w
soku pomarańczowym z dodatkiem
cukru i
likieru. Z
trzech pomarańczy wycisnąć sok. Gdy
kaczka jest upieczona, zlać sos, doprawić
sokiem,
octem,
likierem, dodać
galaretkę, zagęścić
mąką i zagotować.
Kaczkę ułożyć na półmisku, przybrać paseczkami
skórki pomarańczowej, polać częścią sosu, resztę wlać do sosjerki. Obrać pozostałe
pomarańcze, pokroić w plastry i ułożyć dekoracyjnie wokół
kaczki.Uwagi:1 łyżka
octu winnego lub 2 łyżki
octu z
cytrynyKuchnia FrancuskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: