Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoudka
kaczki 4 sztuk
pomarańcze 0,5 sztuk
śliwki suszone 25 sztuk
jabłka 1 sztuk
kapusta czerwona 0,5 sztuk
sok z czarnej porzeczki 3 szklanek
wino czerwone wytrawne 0,75 szklanek
masło 2 łyżek stołowychlaska
cynamonu 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
ocet winny 0,3 szklanekWykonanie:Poszatkowaną
kapustę, mieszając, smażyć na
maśle 2 minuty. Wlać 2 szklanki soku, pół szklanki
wina oraz
ocet. Włożyć pokrojoną w plasterki
pomarańczę, laskę
cynamonu, posypać
cukrem, wymieszać i dusić ok. 60 minut, aż
kapusta zmięknie i niemal cały płyn odparuje. Wyjąć plasterki
pomarańczy oraz
cynamon, a
kapustę doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Umyte, osuszone
mięso ułożyć w brytfannie, oprószyć
solą oraz
pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni 20 minut, zmniejszyć temp. do 180 stop. i upiec do miękkości. Przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową.Umyte
jabłko pokroić w kostkę, dodać
śliwki, wlać resztę soku i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić, aż
śliwki wchłoną prawie cały płyn. Z brytfanny usunąć tłuszcz, wlać resztę
wina i zagotować. Przelać do
śliwek i dusić 4 minuty. Podawać
kaczkę polana
sosem śliwkowym z
kapustą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: