ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoudka kaczki 4 sztukpomarańcze 0,5 sztukśliwki suszone 25 sztukjabłka 1 sztukkapusta czerwona 0,5 sztuksok z czarnej porzeczki 3 szklanekwino czerwone wytrawne 0,75 szklanekmasło 2 łyżek stołowychlaska cynamonu 1 sztukcukier 2 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaocet winny 0,3 szklanekWykonanie:Poszatkowaną kapustę, mieszając, smażyć na maśle 2 minuty. Wlać 2 szklanki soku, pół szklanki wina oraz ocet. Włożyć pokrojoną w plasterki pomarańczę, laskę cynamonu, posypać cukrem, wymieszać i dusić ok. 60 minut, aż kapusta zmięknie i niemal cały płyn odparuje. Wyjąć plasterki pomarańczy oraz cynamon, a kapustę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Umyte, osuszone mięso ułożyć w brytfannie, oprószyć solą oraz pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni 20 minut, zmniejszyć temp. do 180 stop. i upiec do miękkości. Przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową.Umyte jabłko pokroić w kostkę, dodać śliwki, wlać resztę soku i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić, aż śliwki wchłoną prawie cały płyn. Z brytfanny usunąć tłuszcz, wlać resztę wina i zagotować. Przelać do śliwek i dusić 4 minuty. Podawać kaczkę polana sosem śliwkowym z kapustą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: