ßßß Cookit - przepis na Kaczka ze śliwkami i kapustą czerwoną

Kaczka ze śliwkami i kapustą czerwoną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
udka kaczki 4 sztuk
pomarańcze 0,5 sztuk
śliwki suszone 25 sztuk
jabłka 1 sztuk
kapusta czerwona 0,5 sztuk
sok z czarnej porzeczki 3 szklanek
wino czerwone wytrawne 0,75 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
laska cynamonu 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
ocet winny 0,3 szklanek
Wykonanie:
Poszatkowaną kapustę, mieszając, smażyć na maśle 2 minuty. Wlać 2 szklanki soku, pół szklanki wina oraz ocet. Włożyć pokrojoną w plasterki pomarańczę, laskę cynamonu, posypać cukrem, wymieszać i dusić ok. 60 minut, aż kapusta zmięknie i niemal cały płyn odparuje. Wyjąć plasterki pomarańczy oraz cynamon, a kapustę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Umyte, osuszone mięso ułożyć w brytfannie, oprószyć solą oraz pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni 20 minut, zmniejszyć temp. do 180 stop. i upiec do miękkości. Przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową.
Umyte jabłko pokroić w kostkę, dodać śliwki, wlać resztę soku i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić, aż śliwki wchłoną prawie cały płyn. Z brytfanny usunąć tłuszcz, wlać resztę wina i zagotować. Przelać do śliwek i dusić 4 minuty. Podawać kaczkę polana sosem śliwkowym z kapustą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12445/Kaczka-ze-sliwkami-i-kapusta-czerwona