Wykonanie
W
sumie muszę się przyznać, że po raz pierwszy robiłam
kaczkę, ale była pyszna polecam ten przepis :).

Składniki :1
kaczka około 2 kgsłoiczek
żurawiny2 ząbki
czosnku1
pomarańcz3
jabłkasól,
pieprztymianek1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
cukruOpis wykonania :1.
Kaczkę myjemy i osuszamy,
czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę nacieramy całą
kaczkę, następnie nacieramy
solą i
pieprzem z zewnątrz i wewnątrz.
Kaczkę układamy w naczyniu zalewamy
sokiem wyciśniętym, z połowy
pomarańczy.Odstawiamy najlepiej na całą noc.2.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki,
masło rozgrzewamy na patelni dodajemy
jabłka,
cukier i dusimy około 5 minut. Dodajemy
żurawinie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Kaczkę nadziewamy farszem
jabłkowo-
żurawinowym spinamy wykałaczkami, układamy w żaroodpornym naczyniu .Polewamy
sokiem z pozostałej połówki
pomarańczy.

4.
Kaczkę pieczemy około 80 minut w 180 C. polewając ją co jakiś czas powstałym sosem. Jeżeli
kaczka będzie się zbyt szybko i mocno rumienić przykrywamy ją wówczas folią aluminiową.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy