ßßß Cookit - przepis na pomarańczowa kaczka z żurawiną

pomarańczowa kaczka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Zmodyfikowałam i połączyłam kilka znanych mi przepisów i osiągnęłam pyszny obiad.
porcja na 2 osoby:
2 piersi kaczki
2 pomarańcze
jabłko
4 łyżki żurawiny
sól, pieprz
Piersi oczyszczamy i depilujemy, niestety często zostawiane są końcówki piórek . Po depilacji na skórce robimy nadkrojoną kratkę. Solimy, pieprzymy i wkładamy do miski, zalewamy sokiem wyciśniętym z 1,5 pomarańczy.
Odstawiamy na godzinkę minimum. Wyjmujemy piersi i obsmażamy na patelni z każdej strony po około 10 minut, podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy tym co zostało na patelni i w trakcie pieczenia kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. Kaczka piecze się około 40-50 minut w 180 stopniach - w zależności jaki się lubi stopień "upieczenia".
Jako dodatek zrobiłam jabłka pieczone z żurawiną.
Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki przekroiłam jabłko na pół, wydrążyłam środek, pozbawiając je ogryzka i napełniłam żurawiną. Do drugiego naczynia żaroodpornego włożyłam tak przygotowane jabłka, dwa plastry pomarańczy i wlałam resztę soku. Piekło się 20 minut w 180 stopniach.
Podałam z ziemniaczkami pieczonymi w formie "słupków" lekko obtoczone w oleju carotino i oliwie "chilli&czosnek" z ziołami prowansalskimi.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/03/pomaranczowa-kaczka-z-zurawina.html