Wykonanie
Promyki słońca.Wyskakują zza.Firanek. Kot.Wygrzewa się.Na balkonie.
kaczka 1 - 2 kg
sól,
pieprz,
majeranek3 czerwone
pomarańcze2
jabłkaszklanka
soku pomarańczowegoUmytą
kaczkę bez
podrobów natrzeć
solą,
pieprzem i
majerankiem (również od środka).Zostawić najlepiej na noc (lub na minimum 3 godziny) w lodówce.Do wnętrza
kaczki włożyć pokrojone i obrane
jabłka (bez gniazd nasiennych), oraz plasterki
pomarańczy (bez skórki).Spiąć
kaczkę wykałaczkami, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.Do brytfanny wlać sok z
pomarańczy, włożyć
kaczkę i plasterki
pomarańczy (mogą być ze skórką).Piec w 180 st. C przez 1,5 godziny z przykrywką, co jakiś czas podlewać
kaczkę powstałym sosem w brytfance.Następnie zdjąć pokrywką i piec jeszcze 30 minut, aby skórka się zarumieniła.Przed podaniem wyjąć wykałaczki.