ßßß Cookit - przepis na Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Promyki słońca.
Wyskakują zza.
Firanek. Kot.
Wygrzewa się.
Na balkonie.
kaczka 1 - 2 kg
sól, pieprz, majeranek
3 czerwone pomarańcze
2 jabłka
szklanka soku pomarańczowego
Umytą kaczkę bez podrobów natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (również od środka).
Zostawić najlepiej na noc (lub na minimum 3 godziny) w lodówce.
Do wnętrza kaczki włożyć pokrojone i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych), oraz plasterki pomarańczy (bez skórki).
Spiąć kaczkę wykałaczkami, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.
Do brytfanny wlać sok z pomarańczy, włożyć kaczkę i plasterki pomarańczy (mogą być ze skórką).
Piec w 180 st. C przez 1,5 godziny z przykrywką, co jakiś czas podlewać kaczkę powstałym sosem w brytfance.
Następnie zdjąć pokrywką i piec jeszcze 30 minut, aby skórka się zarumieniła.
Przed podaniem wyjąć wykałaczki.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/04/kaczka-w-pomaranczach.html