Wykonanie
Dawno na moim
stole nie gościła
kaczka. Ponieważ ostatnio były perliczki z
jabłkami i
żurawiną postanowiłam zrobić nadzienie z
pomarańczy, ale żeby było coś nowego dodałam
rodzynek - pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę :)Składniki: 1
kaczka (moja ważyła 2,5 kg), 4
pomarańcze,
rodzynki,
sól,
pieprz, 1 szklanka słodkiego lub półsłodkiego
wina - ja dałam
Marsala, 100 ml
wódki cytrynówki.Przygotowanie: Sprawioną
kaczkę natrzeć
solą i
pieprzem (w środku również). Odstawić na noc do lodówki.
Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Rodzynki oraz podzielone na cząstki
pomarańcze włożyć do
kaczki, wlać
wina - ja wlałam 1/2 szklanki. Zaszyć otwory żeby nadzienie nie wyleciało lub spiąć wykałaczkami. Piec w nagrzanym do 220 st C piekarniku przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 st C i piec jeszcze 2,5 godziny. Po zmniejszeniu temperatury polać
kaczkę sosem, który się wytworzył. W dalszym pieczeniu do polewania wykorzystać 1/2 szklanki
wina zmieszanego z ok 100 ml cytrynówki. Następnie jeszcze kilka
razy polewamy
kaczkę sosem, który jest w naczyniu lub brytfannie.