Wykonanie

Czasami los ześle mi całą kaczuszkę. Cieszę się niezmiernie z takich wyroków opatrzności i raduje mnie myśl co uda mi się zrobić z tak wspaniałymi darami losu.Jeżeli nie przyrządzam jej w całości, dzielę ją tak jak dziś na partie. Wykrawam filety, a resztę
tuszki dzielę na porcję, które zachowuję na późniejszy czas.Przepis jest bardzo prosty:- 2
filety z kaczki-
sól,
pieprz do oprószenia
mięsa- sok z połowy
pomarańczyFilety nacinamy od strony skóry. Oprószamy
solą i
pieprzem zarówno od strony skóry jak i
mięsa.Dodatkowo skrapiamy
sokiem pomarańczowym od strony
mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę w zimne miejsce.Patelnię rozgrzewam. Układam na niej filety skórą do dołu. Smażę około 7 minut do momentu aż tłuszcz się wytopi a skórka stanie się brązowa i przysmażona ( dodatkowo obciążam
mięso ciężkim talerzykiem podczas smażenia).Odwracamy filety na drugą stronę. Smażę jeszcze ok. 5 minut.Wyłączam patelnię, przykrywam pokrywką i pozostawiam filety ok 5-7 minut w cieple aby odpoczęły.Po tym czasie kroję i podaję.Jeżeli lubimy
mięso mniej krwiste usmażone filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na 7 minut.

Do mojej
kaczki proponuję podać surówkę z
czerwonej kapusty .A może przygotujesz
kaczkę w ten sposób .