ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokaczka 1 sztukpomarańcze 2 sztuksok jabłkowy 0,5 litrówczosnek 1 sztukmajeranek 2 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszoną kaczkę natrzeć z wierzchu i wewnątrz solą oraz pieprzem, a od wewnątrz dodatkowo jeszcze majerankiem. Wyszorowane, sparzone pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Wyciśnięte pomarańcze pokroić na mniejsze cząstki i razem z przekrojona na pół główką czosnku nafaszerować nimi kaczkę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć kaczkę w brytfannie, polać sokiem jabłkowym oraz pomarańczowym. Piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Co kilkanaście minut polewać kaczkę sosem powstającym w czasie pieczenia. Po upieczeniu z sosu pieczeniowego zebrać tłuszcz. Podawać kaczkę z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, polaną sosem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: