Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka sprawiona 1 sztuk
marmolada pomarańczowa 2 łyżek stołowych
cebula 3 sztuk
pomarańcze 3 sztuk
brokuły 500 gramów
bulion 2 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
likier pomarańczowy 2 łyżek deserowych
płatki migdałowe 30 gramów
masło 2 łyżek stołowychplastry i skórka z
pomarńczy według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Kaczkę umyć i odciąć szyję i skrzydła. Natrzeć
solą i
pieprzem. Związać nóżki i przymocować do korpusu. Oczyszczoną
cebulę przeciąć na krzyż.
Kaczkę umieścić w brytfannie i obłożyć ćwiartkami
cebuli i podlać 1 szklanką
bulionu. Piec ok. 2h w 180 stopniach. Po godzinie pieczenia posmarować
kaczkę podgrzaną
marmoladą o podlać szklanką
bulionu. Sparzone
pomarańcze obrać ze skórki i usunąć białe pod skórze. Z miąższu wyciąć filety, a z reszty
owocu wycisnąć sok i co jakiś czas skrapiać
kaczkę sokiem pomarańczowym.Opłukane
brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, osączyć.Sos, który wytworzył się w czasie pieczenia, przecedzić do rondelka, zagotować i zagęścić
mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w kilku łyżkach zimnej
wody, ponownie zagotować. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
likierem pomarańczowym.Upieczoną
kaczkę podzielić na porcje. Przełożyć na ogrzane talerze i polać odrobina sosu. Posypać zrumienionymi
płatkami migdałowymi. Obłożyć cząstkami
pomarańczy i
brokułami, udekorować
skórką pomarańczową oraz plasterkami
pomarańczy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: