ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokaczka sprawiona 1 sztukmarmolada pomarańczowa 2 łyżek stołowychcebula 3 sztukpomarańcze 3 sztukbrokuły 500 gramówbulion 2 szklanekmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychlikier pomarańczowy 2 łyżek deserowychpłatki migdałowe 30 gramówmasło 2 łyżek stołowychplastry i skórka z pomarńczy według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Kaczkę umyć i odciąć szyję i skrzydła. Natrzeć solą i pieprzem. Związać nóżki i przymocować do korpusu. Oczyszczoną cebulę przeciąć na krzyż. Kaczkę umieścić w brytfannie i obłożyć ćwiartkami cebuli i podlać 1 szklanką bulionu. Piec ok. 2h w 180 stopniach. Po godzinie pieczenia posmarować kaczkę podgrzaną marmoladą o podlać szklanką bulionu. Sparzone pomarańcze obrać ze skórki i usunąć białe pod skórze. Z miąższu wyciąć filety, a z reszty owocu wycisnąć sok i co jakiś czas skrapiać kaczkę sokiem pomarańczowym.Opłukane brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, osączyć.Sos, który wytworzył się w czasie pieczenia, przecedzić do rondelka, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w kilku łyżkach zimnej wody, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i likierem pomarańczowym.Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Przełożyć na ogrzane talerze i polać odrobina sosu. Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi. Obłożyć cząstkami pomarańczy i brokułami, udekorować skórką pomarańczową oraz plasterkami pomarańczy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: