ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z kalafiora

Zupa-krem z kalafiora

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
sól według uznania
sok z cytryny 1 sztuk
kolendra 2 listków
śmietanka 150 mililitrów
natka pietruszki kilka gałązki
tymianek 1 gałązki
ziele angielskie 4 sztuk
goździki 2 sztuk
laurowe 2 listków
margaryna 1 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
bulion 1 litrów
kalafior 1 sztuk
cukier według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Warzywa opłukać. Marchewkę obrać, cebulę obrać i posiekać, czosnek
obrać. Kalafior podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem, posolić, pocukrzyć i gotować 20 minut.
Zagotować bulion z marchewką, czosnkiem, liściem laurowym, zielem
angielskim, tymiankiem, natką i goździkami. Cebulę
usmażyć na złoto na łyżce margaryny i dodać
do bulionu. Gotować 15 minut.
Kalafior odcedzić.
Z bulionu wyjąć marchewkę, a płyn przecedzić, mocno wyciskając cebulę i czosnek. Zmiksować
kalafior i marchewkę ze śmietanką i częścią
odciśniętego bulionu, a następnie połączyć z resztą
bulionu. Zmiksowany kalafior połączyć z resztą bulionu i podgrzewać ubijając trzepaczką,
aż się zupa zagotuje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wlać do talerzy i posypać listkami świeżej kolendry. Podawać z grzankami z czosnkiem.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6113/Zupa-krem-z-kalafiora