ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegosól według uznaniasok z cytryny 1 sztukkolendra 2 listkówśmietanka 150 mililitrównatka pietruszki kilka gałązkitymianek 1 gałązkiziele angielskie 4 sztukgoździki 2 sztuklaurowe 2 listkówmargaryna 1 łyżek stołowychczosnek 3 ząbkicebula 1 sztukmarchewka 1 sztukbulion 1 litrówkalafior 1 sztukcukier według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Warzywa opłukać. Marchewkę obrać, cebulę obrać i posiekać, czosnekobrać. Kalafior podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem, posolić, pocukrzyć i gotować 20 minut.Zagotować bulion z marchewką, czosnkiem, liściem laurowym, zielemangielskim, tymiankiem, natką i goździkami. Cebulęusmażyć na złoto na łyżce margaryny i dodaćdo bulionu. Gotować 15 minut.Kalafior odcedzić.Z bulionu wyjąć marchewkę, a płyn przecedzić, mocno wyciskając cebulę i czosnek. Zmiksowaćkalafior i marchewkę ze śmietanką i częściąodciśniętego bulionu, a następnie połączyć z resztąbulionu. Zmiksowany kalafior połączyć z resztą bulionu i podgrzewać ubijając trzepaczką,aż się zupa zagotuje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Wlać do talerzy i posypać listkami świeżej kolendry. Podawać z grzankami z czosnkiem.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!ZupyKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: