ßßß Cookit - przepis na Terrina łososiowa

Terrina łososiowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser mielony tłusty 500 gramów
ikra z łososia 4 łyżek stołowych
cytryna 2 sztuk
żelatyna 5 łyżek deserowych
filet z łososia wędzony 300 gramów
awokado 1 sztuk
bulion 1 szklanek
koperek według uznania
cukier puder według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
W kilku łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę. Z jednej wyszorowanej cytryny wycisnąć sok. Połowę żelatyny wymieszać z połową soku i podgrzewać, aż się rozpuści. przestudzić i dodać do twarogu, wymieszać.Masę doprawić sola, pieprzem oraz szczypta cukru i wymieszać z połową ikry.
Pozostałą żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i przestudzić. Podłużną formę wyłożyć folią, nałożyć masę z twarogu i ikry, wierzch wyrównać. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Na wierzchu ułożyć łososia i pozostałą ikrę, polać kilkoma łyżkami tężejącej galarety bulionowej i schłodzić.
Obrane awokado skropić resztą soku z cytryny i ułożyć na wierzchu terriny, polać pozostałą galaretką bulionową i wstawić na 60 minut do lodówki. Z formy terrinę wyjąć za pomocą folii na półmisek i udekorować koperkiem oraz plasterkami cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11092/Terrina-lososiowa