ßßß Cookit - przepis na Zrazy cielęce z kluseczkami

Zrazy cielęce z kluseczkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
sznycle cielęce 8 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pieczarki 250 gramów
bulion mięsny 150 mililitrów
śmietana 250 mililitrów
szczypiorek 1 pęczek
mąka 200 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 100 mililitrów
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Delikatnie rozbić mięso przez folię, oprószyć solą, pieprzem i mąką. W garnku rozgrzać masło z olejem i obsmażyć zrazy cielęce po 3 minuty z każdej strony. Wyjąc i odłożyć. Oczyszczone pieczarki przekroić na pół, usmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa i oprószyć sola oraz mięsem. Włożyć mięso, zalać bulionem, wlać śmietanę i gotować ok. 13 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać ze spaetzlami, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kluski(spaetzle): ubić mąkę z jajkiem, mlekiem i solą. Zagotować dużą ilość osolonej wody i wkładać kluski do wrzątku zeskrobując nożem z wilgotnej deski wprost do garnka. Gotować ok. 5 minut, aż wszystkie wypłyną. Masło podgrzać na patelni. Kluski wyjąc z wody łyżką cedzakową, dobrze osączyć i wymieszać z masłem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10050/Zrazy-cielece-z-kluseczkami