ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegosznycle cielęce 8 sztukmąka 2 łyżek stołowycholej 1 łyżek stołowychmasło 1 łyżek stołowychpieczarki 250 gramówbulion mięsny 150 mililitrówśmietana 250 mililitrówszczypiorek 1 pęczekmąka 200 gramówjajka 2 sztukmleko 100 mililitrówmasło 2 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Delikatnie rozbić mięso przez folię, oprószyć solą, pieprzem i mąką. W garnku rozgrzać masło z olejem i obsmażyć zrazy cielęce po 3 minuty z każdej strony. Wyjąc i odłożyć. Oczyszczone pieczarki przekroić na pół, usmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa i oprószyć sola oraz mięsem. Włożyć mięso, zalać bulionem, wlać śmietanę i gotować ok. 13 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać ze spaetzlami, posypać posiekanym szczypiorkiem.Kluski(spaetzle): ubić mąkę z jajkiem, mlekiem i solą. Zagotować dużą ilość osolonej wody i wkładać kluski do wrzątku zeskrobując nożem z wilgotnej deski wprost do garnka. Gotować ok. 5 minut, aż wszystkie wypłyną. Masło podgrzać na patelni. Kluski wyjąc z wody łyżką cedzakową, dobrze osączyć i wymieszać z masłem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: