Wykonanie
« Powrót  
![](/Data/Images/ksiazka-kucharska.pl\przepis_slash_10050_slash_Zrazy-cielece-z-kluseczkami/l/-1799120797.jpg)
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
sznycle cielęce 8 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pieczarki 250 gramów
bulion mięsny 150 mililitrów
śmietana 250 mililitrów
szczypiorek 1 pęczek
mąka 200 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 100 mililitrów
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Delikatnie rozbić
mięso przez folię, oprószyć
solą,
pieprzem i
mąką. W garnku rozgrzać
masło z olejem i obsmażyć zrazy cielęce po 3 minuty z każdej strony. Wyjąc i odłożyć. Oczyszczone
pieczarki przekroić na pół, usmażyć na tłuszczu ze smażenia
mięsa i oprószyć
sola oraz
mięsem. Włożyć
mięso, zalać
bulionem, wlać
śmietanę i gotować ok. 13 minut. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Podawać ze spaetzlami, posypać posiekanym
szczypiorkiem.Kluski(spaetzle): ubić
mąkę z
jajkiem,
mlekiem i
solą. Zagotować dużą ilość osolonej
wody i wkładać kluski do wrzątku zeskrobując nożem z wilgotnej deski wprost do garnka. Gotować ok. 5 minut, aż wszystkie wypłyną.
Masło podgrzać na patelni. Kluski wyjąc z
wody łyżką cedzakową, dobrze osączyć i wymieszać z
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: