Wykonanie
Taki omlet może być podany nie tylko na śniadanie, ale również na obiad. Bardzo smaczny, pożywny i szybki w przygotowaniu, polecam :-)Składniki:kilka
pieczarek1 mała
cebula2 łyżki startego
żółtego seraszczypioreksól,
pieprzolej lub
masło na ciasto:2
jajka2 łyżki
mąki2 łyżki
mlekasólWykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na
oleju.
Pieczarki umyć, pokroić w kawałki i dodać do
cebuli. Dusić do miękkości, przyprawić
solą i
pieprzem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Następnie dodać
żółtka z
mlekiem i
mąką, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na
pieczarki i smażyć, aż masa się zetnie.Teraz najlepiej za pomocą drugiej patelni, przełożyć omleta na drugą stronę, tak żeby
pieczarki były na górze, posypać startym
żółtym serem i przykryć przykrywką. Kiedy
ser się roztopi, omlet jest gotowy.Przed podaniem posypać pokrojonym
szczypiorkiem i polać
ketchupem.Smacznego :-)