Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina zrazowa 60 dekagramów
grzyby suszone 4 dekagramów
cebula 20 dekagramów
sos sojowy 3 łyżek stołowych
śmietana 0.25 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na plastry, zbić tłuczkiem, oprószyć lekko
pieprzem.
Cebulę obrać, opłukać. Jedną
cebulę posiekać jak najdrobniej, wymieszać z
pietruszką, posolić. Gdy nieco zmięknie, nakładać równomiernie na plastry
mięsa, zwinąć w ścisłe rulony. Przygotowane
mięso lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać 3 łyżkami wrzącej
wody i połową
sosu sojowego, dodać resztę
cebuli pokrajanej w piórka. Przykryć, dusić na małym ogniu.
Grzyby umyć, osączyć, pokrajać w paski, włożyć do duszącego się
mięsa, w miarę potrzeby podlewając
wodą. Do miękkiego
mięsa dodać
śmietankę wymieszaną z resztą
sosu sojowego i dusić jeszcze chwilę. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzaną salaterkę i polać wytworzonym sosem. Podawać z dodatkiem
ziemniaków z
wody (1-2 szt. na porcję) lub z
kaszą gryczaną (1 łyżka na porcję) i z surówką z
kwaszonej kapusty.Uwagi:
śmietana 9%Potrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: