Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pieczarki 150 gramówpasztet z
wątróbek 100 gramów
masło 20 gramów
wino białe wytrawne 150 mililitrów
śmietana kremowa 100 mililitrów
szynka drobiowa 200 gramów
jajka 1 sztuk
pomidor 1 sztuk
bulion drobiowy 250 mililitrów
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
żelatyna 20 gramów
szczypiorek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, drobno pokrojone
pieczarki zmielić i utrzeć z
masłem, pasztetem,
winem oraz ubitą
śmietaną. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem.Pokroić
szynkę w plastry, co drugi nie docinając do końca. Pomiędzy plastry nakładać masę, ułożyć je w miseczkach, przykryć plasterkami ugotowanego
jajka i
pomidora.Wymieszać
bulion z koncentratem i
białkami. Podgrzać, mieszając trzepaczką. Zagotować, dodać rozpuszczona w małej ilości
wody żelatynę, mieszając doprawić, przecedzić i ostudzić. Tężejącą
galaretkę wlać do miseczek i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem zanurzyć miseczki na moment w ciepłej wodzie i wyłożyć
galaretki na półmisek. Udekorować
szczypiorkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: