ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopieczarki 150 gramówpasztet z wątróbek 100 gramówmasło 20 gramówwino białe wytrawne 150 mililitrówśmietana kremowa 100 mililitrówszynka drobiowa 200 gramówjajka 1 sztukpomidor 1 sztukbulion drobiowy 250 mililitrówkoncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowychbiałka 2 sztukżelatyna 20 gramówszczypiorek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki zmielić i utrzeć z masłem, pasztetem, winem oraz ubitą śmietaną. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.Pokroić szynkę w plastry, co drugi nie docinając do końca. Pomiędzy plastry nakładać masę, ułożyć je w miseczkach, przykryć plasterkami ugotowanego jajka i pomidora.Wymieszać bulion z koncentratem i białkami. Podgrzać, mieszając trzepaczką. Zagotować, dodać rozpuszczona w małej ilości wody żelatynę, mieszając doprawić, przecedzić i ostudzić. Tężejącą galaretkę wlać do miseczek i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem zanurzyć miseczki na moment w ciepłej wodzie i wyłożyć galaretki na półmisek. Udekorować szczypiorkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: