ßßß Cookit - przepis na Szynka drobiowa w galarecie

Szynka drobiowa w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pieczarki 150 gramów
pasztet z wątróbek 100 gramów
masło 20 gramów
wino białe wytrawne 150 mililitrów
śmietana kremowa 100 mililitrów
szynka drobiowa 200 gramów
jajka 1 sztuk
pomidor 1 sztuk
bulion drobiowy 250 mililitrów
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
żelatyna 20 gramów
szczypiorek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki zmielić i utrzeć z masłem, pasztetem, winem oraz ubitą śmietaną. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Pokroić szynkę w plastry, co drugi nie docinając do końca. Pomiędzy plastry nakładać masę, ułożyć je w miseczkach, przykryć plasterkami ugotowanego jajka i pomidora.
Wymieszać bulion z koncentratem i białkami. Podgrzać, mieszając trzepaczką. Zagotować, dodać rozpuszczona w małej ilości wody żelatynę, mieszając doprawić, przecedzić i ostudzić. Tężejącą galaretkę wlać do miseczek i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem zanurzyć miseczki na moment w ciepłej wodzie i wyłożyć galaretki na półmisek. Udekorować szczypiorkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11889/Szynka--drobiowa-w-galarecie