Wykonanie
Składniki(na dwie porcje)- 2 duże plastry
pomidora (ok. 80g),- 2
jajka (ok. 120g),- łyżeczka
masła (ok. 5g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę
masła.2. Z plastrów
pomidora wydrążamy środek.3. Plastry
pomidora układamy na patelni i wbijamy do nich
jajka.4.
Jajka w pomidorach smażymy ok. 5-10 min.5. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem.
Jajka w pomidorach są bogate w:- lecytynę, która wspiera funkcjonowanie układu nerwowegoWartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 101 gEnergia: 102 , 7 kcal
Białko: 7,8 gTłuszcze: 7 , 5 gWęglowodany: 1 , 8 gBłonnik pokarmowy : 0 , 5 gSmaczneg o i zdr o we go