ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Jajka faszerowane to naprawdę wdzięczny temat. Mogą być ozdobą stołu niemal przy każdej okoliczności i imprezie, a w dodatku są bardzo sycącą przekąską. Z tego powodu mam dla Was kolejną ich odsłonę. Tym razem proponuję wypełnić je nadzieniem z dodatkiem pieczarek. Przy wielu okazjach wspominałam Wam, że jajka gotowane na twardo nie należą do moich ulubionych potraw. Jednak muszę przyznać, że te z pieczarkami wyjątkowo mi posmakowały. Polecam je Wam, nie tylko od święta. :)
Składniki:
3 jajka
2-3 pieczarki
1-2 stołowe łyżki majonezu
½ łyżeczki musztardy
1 i ½ łyżeczki śmietany
szczypiorek
sól
pieprz
odrobina masła do usmażenia pieczarek
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Następnie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni do momentu, aż się przyrumienią i odparuje z nich woda. Kilka plasterków odkładamy do dekoracji, a pozostałą część siekamy w kostkę.
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy żółtka. W małej miseczce łączymy majonez, musztardę, śmietanę oraz przyprawy. Dodajemy do nich żółtka i całość rozdrabniamy widelcem. Dorzucamy pieczarki oraz drobno posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy.
Gotowym farszem wypełniamy białka jaj. Na wierzchu układamy po kawałku smażonej pieczarki.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2016/03/jajka-faszerowane-pieczarkami.html