Wykonanie
Jajka faszerowane to naprawdę wdzięczny temat. Mogą być ozdobą stołu niemal przy każdej okoliczności i imprezie, a w dodatku są bardzo sycącą przekąską. Z tego powodu mam dla Was kolejną ich odsłonę. Tym razem proponuję wypełnić je nadzieniem z dodatkiem
pieczarek. Przy wielu okazjach wspominałam Wam, że
jajka gotowane na twardo nie należą do moich ulubionych potraw. Jednak muszę przyznać, że te z
pieczarkami wyjątkowo mi posmakowały. Polecam je Wam, nie tylko od święta. :)
Składniki:3
jajka2-3
pieczarki1-2 stołowe łyżki
majonezu½ łyżeczki
musztardy1 i ½ łyżeczki
śmietanyszczypioreksólpieprzodrobina
masła do usmażenia
pieczarekPrzygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Następnie przelewamy je zimną
wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą
wodą, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni do momentu, aż się przyrumienią i odparuje z nich
woda. Kilka plasterków odkładamy do dekoracji, a pozostałą część siekamy w kostkę.
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy
żółtka. W małej miseczce łączymy
majonez,
musztardę,
śmietanę oraz
przyprawy. Dodajemy do nich
żółtka i całość rozdrabniamy widelcem. Dorzucamy
pieczarki oraz drobno posiekany
szczypiorek. Dokładnie mieszamy.Gotowym farszem wypełniamy
białka jaj. Na wierzchu układamy po kawałku smażonej
pieczarki.Smacznego!