Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
przyprawa "5 przypraw" 1 łyżek stołowych
dymka 4 sztuk
cebula 3 sztuk
bułka według uznania
ocet 3 łyżek stołowych
wódka 2 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
sos hoisin 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
wywar 2 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowychWykonanie:Mrożoną
kaczkę wstawić do lodówki do całkowitego rozmrożenia na 24 - 36 godz. Skrzydełka i połowę szyjki odciąć. Tłuszcz przy jamie brzusznej i szyi usunąć. Duży, głęboki garnek napełnić do połowy
wodą, doprowadzić do zagotowania. Włożyć ptaka do gorącej
wody, wyłączyć gaz,
kaczkę obrócić, doprowadzić jeszcze raz do zagotowania, garnek zestawić z ognia, zostawić ptaka w gorącej wodzie na 5 minut. Przełożyć do cedzaka, opłukać tłuszcz ze skóry gorącą
wodą. Czystą ściereczką osuszyć
kaczkę z wierzchu i od wewnątrz. Wnętrze
kaczki natrzeć "pięcioma przyprawami" lub
cynamonem, włożyć
cebule dymki, bez
szczypioru, spiąć wykałaczkami lub zeszyć.
Ocet,
wódkę i
miód wlać do rondelka, mieszając trzymać na małym ogniu aż składniki połączą się, dwukrotnie posmarować
kaczkę. Ptaka powiesić za szyję w przewiewnym chłodnym miejscu, zostawić do wyschnięcia na 10 -12 godz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C.
Kaczkę ułożyć grzbietem do dołu na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 15 min, obrócić, piec dalsze 15 min. Zmniejszyć temperaturę do 190 °C, piec
kaczkę grzbietem do góry 30 min, obrócić i piec dalsze 30-40 min.
Kaczka winna być upieczona, a skórka ciemnozłota i chrupiąca. Tymczasem wlać
olej do gorącego rondelka, włożyć
czosnek, smażyć 15 min na średnim ogniu, dodać pozostałe składniki sosu do
kaczki, mieszając podgrzewać do połączenia i zagotowania. Przelać gorący sos na dwa małe talerzyki.
Szczypior pokrajać w 1 cm kawałki, każde piórko przeciąć, wzdłuż na pół,
cebule pokroić wzdłuż w plasterki.
Kaczkę wyjąć z piekarnika usunąć wykałaczki lub nitkę. Trzymać
kaczkę za szyję, aby wyciekł płyn.
Ostrym nożem wyciąć 24 małe kawałki chrupiącej skórki. Ułożyć skórkę na gorącym półmisku. Tak samo postąpię z
mięsem. Na
stole ustawię półmisek z
mięsem i skórką, talerzyki z sosem i
cebulą. Goście kładą kawałki skórki i
mięsa na połówki
bułki gotowanej na parze, smarują 1/2 - 1 łyżeczki sosu, obkładając
cebulą i
szczypiorkiem składają na pół jak kanapkę. Proporcje: dla 3 osóbUwagi:bułeczki na parze: (Man Tou), małe
cebule,
ocet 5%, ząbek
czosnku roztarty,
sos hoisin lub
powidła śliwkowe,
olej sezamowy (dowolnie) 2 łyżki
wywaru lub
wody,
sos sojowy (dowolnie)Kuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: