ßßß Cookit - przepis na Kaczka kantońska

Kaczka kantońska

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
przyprawa "5 przypraw" 1 łyżek stołowych
dymka 4 sztuk
cebula 3 sztuk
bułka według uznania
ocet 3 łyżek stołowych
wódka 2 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
sos hoisin 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
wywar 2 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mrożoną kaczkę wstawić do lodówki do całkowitego rozmrożenia na 24 - 36 godz. Skrzydełka i połowę szyjki odciąć. Tłuszcz przy jamie brzusznej i szyi usunąć. Duży, głęboki garnek napełnić do połowy wodą, doprowadzić do zagotowania. Włożyć ptaka do gorącej wody, wyłączyć gaz, kaczkę obrócić, doprowadzić jeszcze raz do zagotowania, garnek zestawić z ognia, zostawić ptaka w gorącej wodzie na 5 minut. Przełożyć do cedzaka, opłukać tłuszcz ze skóry gorącą wodą. Czystą ściereczką osuszyć kaczkę z wierzchu i od wewnątrz. Wnętrze kaczki natrzeć "pięcioma przyprawami" lub cynamonem, włożyć cebule dymki, bez szczypioru, spiąć wykałaczkami lub zeszyć. Ocet, wódkę i miód wlać do rondelka, mieszając trzymać na małym ogniu aż składniki połączą się, dwukrotnie posmarować kaczkę. Ptaka powiesić za szyję w przewiewnym chłodnym miejscu, zostawić do wyschnięcia na 10 -12 godz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C. Kaczkę ułożyć grzbietem do dołu na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 15 min, obrócić, piec dalsze 15 min. Zmniejszyć temperaturę do 190 °C, piec kaczkę grzbietem do góry 30 min, obrócić i piec dalsze 30-40 min. Kaczka winna być upieczona, a skórka ciemnozłota i chrupiąca. Tymczasem wlać olej do gorącego rondelka, włożyć czosnek, smażyć 15 min na średnim ogniu, dodać pozostałe składniki sosu do kaczki, mieszając podgrzewać do połączenia i zagotowania. Przelać gorący sos na dwa małe talerzyki. Szczypior pokrajać w 1 cm kawałki, każde piórko przeciąć, wzdłuż na pół, cebule pokroić wzdłuż w plasterki. Kaczkę wyjąć z piekarnika usunąć wykałaczki lub nitkę. Trzymać kaczkę za szyję, aby wyciekł płyn. Ostrym nożem wyciąć 24 małe kawałki chrupiącej skórki. Ułożyć skórkę na gorącym półmisku. Tak samo postąpię z mięsem. Na stole ustawię półmisek z mięsem i skórką, talerzyki z sosem i cebulą. Goście kładą kawałki skórki i mięsa na połówki bułki gotowanej na parze, smarują 1/2 - 1 łyżeczki sosu, obkładając cebulą i szczypiorkiem składają na pół jak kanapkę. Proporcje: dla 3 osób
Uwagi:
bułeczki na parze: (Man Tou), małe cebule, ocet 5%, ząbek czosnku roztarty, sos hoisin lub powidła śliwkowe, olej sezamowy (dowolnie) 2 łyżki wywaru lub wody, sos sojowy (dowolnie)
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1508/Kaczka-kantonska