ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z rokpolem i boczkiem

Zapiekanka z rokpolem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
rokpol 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
cebula czerwona 1 sztuk
papryczka chilli 1 sztuk
bulion warzywny 1 szklanek
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżek stołowych
tymianek 4 gałązki
rozmaryn 4 gałązki
papryka mielona według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane małe ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Ostudzone obrać, a większe przekroić. Oprószyć listkami tymianku i rozmarynu, solą oraz papryką mieloną. Boczek i ser pokroić w kostkę. oczyszczona cebule posiekać razem z oczyszczoną papryczką i wymieszać z ziemniakami oraz połowa pokrojonego boczku i sera. Ząbkiem czosnku natrzeć naczynie do zapiekania i posmarować olejem. Ułożyć ziemniaki i podlać bulionem. Reszta sera i boczku oraz kilkoma gałązkami ziół posypać wierzch zapiekanki. Zapiekać ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11581/Zapiekanka-z-rokpolem-i-boczkiem