Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramówrokpol 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
cebula czerwona 1 sztuk
papryczka chilli 1 sztuk
bulion warzywny 1 szklanek
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżek stołowych
tymianek 4 gałązki
rozmaryn 4 gałązki
papryka mielona według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane małe
ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Ostudzone obrać, a większe przekroić. Oprószyć listkami
tymianku i
rozmarynu,
solą oraz
papryką mieloną.
Boczek i
ser pokroić w kostkę. oczyszczona
cebule posiekać razem z oczyszczoną papryczką i wymieszać z
ziemniakami oraz połowa pokrojonego
boczku i
sera. Ząbkiem
czosnku natrzeć naczynie do zapiekania i posmarować
olejem. Ułożyć
ziemniaki i podlać
bulionem. Reszta
sera i
boczku oraz kilkoma gałązkami
ziół posypać wierzch zapiekanki. Zapiekać ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: